İş Hukuku kategorisinde tarafından
Aşağıdaki soruyu 3 madde olarak sormuştum ama aşağıdaki iki madde hricindeki biri cevaplandığı için sorumu tekrarlıyorum..

Merhaba..
*Yıllık izin uygulaması ile ilgili olarak yıllık izin ücreti izne çıkmadan peşinen verilmek zorundadır diyor yasada.. Ama ben 10 yıldır bir firmada çalışıyorum ve böyle bir uygulama yok.. iş sözleşmemizde de belirtilmemiş aksi bir madde..

*yıllık izin hakediş tarihim Kasım ayında ve bana diyorlar ki yıl sonu bitimine kadar bunu kullanmalısın.. (Aralık2014) haketmeden önce de alabilirsin, çünkü sonra yıl sonuna kadar kullanmak gerekecek.. ama ben önceden kullanmak istemiyorum ve iznimi takvim yılı sonuna kadar kullanmam gerek diye bir şey var mı..

ilave olarak;
*kıdemi daha az olan çalışana kıdemi fazla olana göre daha çok zam yapması eşitlik ilkesine aykırı mıdır..

* adö (aylık değişken ödenek) adı altında ek ödememiz var.. ancak işveren işçinin rapor alması durumunda bunu kesebileceğini iddia ediyor.. buna hakkı var mıdır..

*işçi kadrosundakilere

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Kanunda açık olarak izne çıkmadan peşin veya avans olarak ödenir denilmektedir.Bu uygulama sık kullanılan bir uygulama değildir.İşverenler izindede zamanı gelince ücret ödemesi yapıyorlar.Kanunda bir yaptırımıda söz konusu değil ancak sgk şikayetinde idari para cezası verilebilir.
Özel sektörde yıllık izin yıl sonuna kadar kullandırılır.Yıllar arasında birleştirme yapılmaz iznin kullandırılmamasının yaptırımı olduğundan işveren yıl sonuna kadar kullanılmasını istemiştir.
Kıdemi çok olana farklı maaş artırımı işveren takdirindedir.Yüksek yargı kararlarında eşitsizlik olarak değerlendirilmiyor.
Çocuk ve bayram yardımları bir nevi prim olarak değerlendirildiğinden vermek yada dilediğine vermek işveren takdirinde.İşçi sendikaları buna toplu sözleşmelerinde herkese olacak şekilde düzenleme yaptırıyorlar.O yüzden sendikalar işçiye gerekli hatta zorunlu kurumlardır.

İlgili sorular

1 cevap
6, Şubat, 2014 İş Hukuku kategorisinde nurkiz tarafından soruldu
1 cevap
1 cevap
5, Kasım, 2016 İş Hukuku kategorisinde atlantik34 tarafından soruldu
0 cevap
26, Ağustos, 2016 İş Hukuku kategorisinde mrtdznl tarafından soruldu
1 cevap
25, Ekim, 2019 İş Hukuku kategorisinde mirages06 tarafından soruldu
...